Манга і аніме в творчості Хаяо Міядзакі

Автор(и)

  • Георгій Курбанов Київський національний університет театру кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого, Україна https://orcid.org/0000-0002-4913-5104

DOI:

https://doi.org/10.34026/1997-4264.34.2024.305211

Ключові слова:

Манга, аніме, Японія, культура, анімаційні фільми, Хаяо Міядзакі

Анотація

Статтю присвячено дослідженню жанру анімаційних фільмів аніме та його прояв у різних видах літератури та мистецтва, насамперед – у кінематографі. На фільмовому матеріалі проаналізовано нюанси азійського погляду на аніме, артикульована його співзвучність новітнім контекстам японської андеграундної культури, причини популярності жанру не лише в самій Японії, а й за її межами і як творчість одного з культових режисерів і художників японської анімації Хаяо Міядзакі вплинула на сам жанр, а також внесок самого художника у його розвиток.

У статті охарактеризовані особливості аніме, відмінність від західних анімаційних фільмів, запроваджено диверсифікацію та порівняльну характеристику модальностей жанру, досліджено засади його бурхливого розвитку в екранному мистецтві Японії, проаналізований творчій шлях і доробок Хаяо Міядзакі у жанрі анімаційних фільмів.

Стаття спирається на корпус ідей з перетину естетики азійської культури і світоглядно-міфологічних комплексів аніме й манги та бібліографічні матеріали, що набули відображення і втілились в екранних творах режисера Хаяо Міядзакі та його колег режисерів і авторів Манги, таких як Масамуне Сіро та Тацукі Фудзімото.

Посилання

Alforova, Z. I. (2004). Mifolohiia «manhy» y anime u filmakh pro virtualnu realnist [Mythology of «manga» and anime in films about virtual reality]. Visnyk Kharkivskoi derzhavnoi akademii kultury. Kharkiv. Vyp. 15. C. 21-29. Bibliohr.: 15 nazv. Vein, Daier. Yak poviryty v sebe [How to believe in yourself] [ЕR] / Daier Vein. URL: https://iknigi.net/avtor-ueyn-dayer/96167-kak-poverit-v-sebya-ueyndayer/read/page-1.html

Yonedzava, Yoshikhiro (2003). Vsesvitnii fenomen anime: mynule ta maibutnie [The worldwide phenomenon of anime: past and future]. Nipponia Journal. Vyp. 27. C. 4-7.

Mylchenko, Larysa, Tatarinova, Larysa (2020). Osoblyvosti spryiniattia vizualnoi knyhy. Komiksy. Manha. Hrafichnyi roman [Peculiarities of visual perception books Comics. Manga. Graphic novel]. Visnyk Knyzhkovoi palaty. № 12. S. 10-15.

Torikai, Shinichi, Komatsu, Mehumi (2006). Svіt anime zseredini [The anime world from the inside]. Nipponia Journal. Vyp. 27. S. 14-16.

Khaiao, Miiadzaki vypovnylosia 80 rokiv. Vin stvoryv dyvovyzhnyi animatsiinyi vsesvit [Hayao Miyazaki turned 80 years old. He created an amazing animation Universe] [ЕR] URL: https://www.bbc.com/ukrainian/features-55544415

Folgert, Karsdorp, Marten van der Meulen, Theo Meder & Antal van den Bosch MOMFER : A Search Engine of Thompson’s Motif-Index of Folk Literature. S.17.

Thompson, Stith. Motif-Index of Folk Literature. S. 498-864.

Thompson, Stith. The Folktale. University of Callifornia Press. 519 s.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-28

Номер

Розділ

ЕКРАННІ МИСТЕЦТВА